FB Pracovní úrazy 2022: nejvíce rizikové obory nepřekvapily | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Vindicia posledním dílem pokračuje v sérii blogů, které jsme věnovali aktuálním datům o pracovních úrazech. Opíráme se o statistiky pro první pololetí 2022 publikované Českým statistickým úřadem.

Zatímco v prvních dílech jsme se zaměřili na odškodnění obecně a dále pak na to, v jakých regionech byly počty nejsmutnější, dnes se podíváme na to, jak si vedly jednotlivé obory.

Nepřekvapivě vedly nefinanční obory. Zatímco ty zaznamenaly 18 285 úrazů, finanční oblast pouze 25. I z dalších údajů je jasné, že ač si lidé lámali nohy a ruce i při práci v kanceláři, k největšímu množství úrazů došlo ve výrobě, průmyslu a jiných oborech, které jsou obvykle vnímány jako rizikové.

Prim hraje zpracovatelský průmysl. Není to nijak překvapivé, zde se jedná o těžkou fyzickou práci, kterou je třeba provádět s nejvyšší opatrností, jinak je úraz vždy velice blízko. Jednalo se o téměř 9 tisíc případů, což představuje velkou část z 22 358 zaznamenaných událostí.

S velkým odstupem následuje Velkoobchod a maloobchod; opravy a údržba motorových vozidel - 2 691 pracovních úrazů.

Na třetím místě nelichotivého žebříčku se pak umístil obor Doprava a skladování.

A kdo si vedl nejlépe? Právě ty kancelářské profese. Výborně na tom byl s 25 úrazy již zmíněný finanční sektor a se 60 případy oblast Informačních a komunikačních činností.


Nezapomínejte, že pokud se v práci zraníte, máte právo na kompenzaci pracovního úrazu. Odškodnění pracovního úrazu je ale stále opředeno celou řadou mýtů. Některé jsme vyvrátili.

Nemáte v tom jasno? Neváhejte nás kontaktovat a na vše nejasné se zeptat! Nezmýlíte se a nic neztratíte.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: