FB Pracovní úraz? Průměrné odškodnění opět rostlo | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

I letos pokračuje trend, kdy roste průměrné odškodnění pracovního úrazu. "Podle našich statistik pro ještě otevřený rok 2022 dosáhla průměrná částka odškodnění za pracovní úraz 569 tisíc korun. To je poměrně velké navýšení oproti loňskému roku. Rozdíl je 21 tisíc korun," uvádí Tomáš Beck, expert na kompenzace z Vindicia.

Situace ohledně odškodnění pracovních úrazů je někdy nepřehledná a pro poškozené nevýhodná. Konečná částka je, stejně jako například u dopravních nehod, stanovena na základě bodů, kterými jsou ohodnoceny následky úrazu. Čím větší dopady, tím více bodů a tím více peněz. Jenže na rozdíl od bouraček, kde hodnota jednoho bodu vytrvale roste, protože odráží vývoj průměrné mzdy, je u pracovních úrazů částka za jeden bod fixně stanovena na 250 korun. Až teprve nedávno Nález Ústavního soudu sp. zn. II. ÚS 2925/20 určil, že pokud je to pro poškozeného výrazně výhodnější, mělo by se u určení výše odškodnění postupovat stejně jako u nehod.

A další nejasnost? "Právě kvůli tomu, že jsou obě události finančně ohodnoceny výrazně odlišně, doporučujeme klientům, kteří se při výkonu zaměstnání zraní v autě, aby případ řešili spíše jako dopravní nehodu než jako klasický pracovní úraz," vysvětluje Beck.

Jinak by mohlo dojít k následujícímu: představte si ženu, která řídí služební auto na cestě za firemním zákazníkem. Jiný šofér jí nedá přednost a žena nehodu odnese zlomeninou klíční kosti. Pokud by platila ryze formální pravidla, pokud by své zranění řešila jako pracovní úraz, získala by snad o třetinu nižší odškodnění než u dopravní nehody.

Pokud si tedy nejste jisti, rozhodně kontaktujte odborníky. Vindicia je vám kdykoliv k dispozici.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: