FB Odškodnění v roce 2023? Prim hrály pracovní úrazy | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Lidé se vzpamatovali ze zamrznutí, které způsobila ruská agrese vůči Ukrajině a po útlumu z první poloviny roku se v roce 2023 opět začali hlásit s případy. Počet nahlášených pracovních úrazů přitom výrazně překonal dopravní nehody, které kompenzacím mnoho let po sobě vévodily. Vyplývá to ze statistik společnosti Vindicia, která se odškodnění dlouhodobě věnuje.

„V první polovině roku jsme čelili určitému zamrznutí trhu, kdy se nové případy příliš nehlásily. Přičítáme to mimo jiné i reakci na ruskou válku na Ukrajině, kdy lidé v nejistotě upírali pozornost zcela jiným směrem. V druhé polovině roku se vše vrátilo k normálu, ovšem se zásadní změnou – zatímco dříve hrály prim případy dopravních nehod, v roce 2023 podle našich dat extrémně narostl počet řešených pracovních úrazů, kterých byl dvojnásobek oproti bouračkám,“ shrnuje Tomáš Beck, expert na odškodnění z Vindicia. Trend částečně vysvětluje lepším vzděláním v této oblasti odškodnění – lidé i firmy konečně více rozumí tomu, že v případě pracovních úrazů neplatí kompenzaci zaměstnavatel, ale jeho pojišťovna. Bariéra tak mizí.

K většímu zájmu o kompenzaci za pracovní úrazy podle Becka přispěla i medializace změny pravidel u odškodnění, které se nově řídí stejnými principy jako u dopravních nehod. Lidé se tak o této možnosti dozvěděli více informací, a navíc zjistili, že se zde průměrná částka šplhá k milionu. Má tak smysl o ni usilovat.


Ekonomická situace nahrává snaze o podvody

Novým úkazem i celá řada hlášení dopravních nehod, kde byla sama událost spíše drobná, ovšem následky údajně velmi vážné. Drtivá většina těchto případů byla fakticky velmi sporná a některé připomínaly spíše snahu o pojistný podvod. Lidé v aktuálně tíživější ekonomické situaci pravděpodobně hledali až příliš kreativní způsob, jak si přilepšit. Vindicia ke všem nahlášeným případům samozřejmě přistupuje se vstřícností a důvěrou, leč vše důsledně prověřuje.

Novinkou je i více hlášených případů ze zahraničí, a to hlavně u dopravních nehod. Nejčastěji kompenzaci řešili lidé, kteří bourali v Německu a v Polsku. Vzrostl také počet situací, kdy zahraniční řidiči zavinili nehodu na českém území. Vindicia naopak neřešila ani jednu nehodu českého šoféra v Itálii, která byla roky zdrojem zahraničních kauz.

Velký problém: lidé stále neznají svá práva

Dopravní nehoda, úraz ve škole či v práci často znamenají výpadek v příjmech nejen u přímo poškozeného, ale i u jeho blízkých, kteří se musí přizpůsobit situaci. I proto se odškodnění skládá z více částí a lze vymáhat například i ošetřovné. Zásadní komplikací je ale skutečnost, že lidé o svých nárocích netuší. Většinou se domnívají, že mají právo na bolestné, tedy pokrytí bezprostředních následků úrazu. Neusilují pak o další položky odškodnění, jako je zmíněné ošetřovné, cestovné, kompenzace psychické újmy, a především ztížení společenského uplatnění. Zbytečně tak přichází i o stovky tisíc korun.

Situace se podle Tomáše Becka sice zlepšuje, ale velmi pozvolna.


Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: info@odskodnime.cz


Sdílet článek s přáteli / kolegy: