FB Pojišťovnám neste až konečný posudek
Vypnout Preloader

Ve výši odškodnění hrají občas velkou roli i faktory, které by laik neočekával. V naší sérii blogů se pokoušíme ukazovat, jak postupovat tak, aby byla kompenzace za pracovní úraz či odškodnění dopravní nehody opravdu spravedlivá a co nejvyšší.

Víte, že důležitý je nejen samotný odborný posudek zranění, ale i to, v jakém pořadí je pojišťovně doručen?

Opět si vše zkusíme ilustrovat na modelovém případu. Představme si dělníky Pavla a Roberta, kteří se zranili v práci - mají třeba komplikovanou zlomeninu stehenní kosti. Oba usilovali o odškodnění pracovního úrazu. Každý ale postupoval odlišně, proto je rozdíl i v jejich odškodnění.


Pavel se držel klasických pravidel. Všechnu dokumentaci ohledně svého zranění poslal přes zaměstnavatele na pojišťovnu a její odborník určil odškodnění na 50 tisíc korun. To se ale Pavlovi nelíbilo, za tolik komplikací, bolest a léčbu mu to přišlo málo. Obrátil se proto na experty, kteří se na odškodnění specializují. Firma postupovala podle Metodiky Nejvyššího soudu a adekvátní výši kompenzace spočítala na 300 tisíc korun. Jenže pojišťovna se samozřejmě k vyplacení výrazně vyšší částky neměla - koneckonců již měla v ruce vlastní posudek na 50 tisíc. Případ proto putoval k soudu. "Obecně se setkáváme s tím, že pokud jsou na světě dva posudky, které se výrazně liší, soud se přikloní k tomu, že konečnou částku hledá někde ve středu," uvádí Tomáš Beck, odborník na odškodnění z Vindicia. Pan Pavel by v tomto fiktivním sporu získal částku kolem 150-200 tisíc korun.

Robert o této situaci věděl, rovnou proto oslovil experty na odškodnění, kde se dočkal posudku na zmíněných 300 tisíc korun. Pojišťovna dostala až tento vyargumentovaný posudek na vysokou částku. Případ dokonce ani nemusel putovat k soudu, vše se uzavřelo v mimosoudním jednání a pan Robert celou tuto částku získal.

Rada na konec? Pojišťovnu se vyplatí kontaktovat až s posudkem, který byl vypracován podle metodiky, která je pro poškozeného výhodná. A když nevíte, jak na to, poraďte se s námi :)


Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: info@odskodnime.cz


Sdílet článek s přáteli / kolegy: