FB Pojištění odpovědnosti - limity a účinnost
Vypnout Preloader

V prvním díle našeho miniseriálu jsme si představili hlavní důvody, proč pojistku na zodpovědnost vůbec uzavřít. Dnes se zaměříme na okolnosti výběru i platnost.

Kde pojistku uzavřít?

Tuto základní pojistku nabízí téměř každá pojišťovna. Mnohdy ji jde sjednat i online. Zde pro vás máme klasickou radu - velice dobře si přečtete podmínky, na které se vztahuje, za jakých podmínek platí. Online sjednání je sice velmi pohodlné, ale přesto byste měli zvážit, zda byste si neměli pořídit dobrého finančního poradce, který vám kvalifikovaně doporučí, jaký přesně produkt je pro vás to pravé.

Na co se pojistka na odpovědnost nevztahuje? Většinou na odpovědnost zaměstnance, a už vůbec ne na zodpovědnost OSVČ. V takovém případě doporučujeme navštívit pobočku a nechat si pojistku udělat přesně na míru. Zodpovědnost korektora totiž bude úplně jiná než zodpovědnost zedníka, jehož dílo může kvůli chybě způsobit vážné zranění.

Na co se pojistka vztahuje

Na škody, které můžete neúmyslně způsobit. Vytopení sousedů, zničení předmětu v muzeu, pokousání sousedky od vašeho psa a další. Pojistce odpovědnosti se přezdívá "pojistka na blbost", a je to přesně ono - pokrývá velké škody, které může způsobit pohý přehmat.

Co je zásadní: pojistka se obykle vztahuje nejen na vás, ale i na celou domácnost. To znamená, že i na vašeho partnerka (pokud spolu žijete v jedné domácnosti), děti a mazlíčky. Pokud tedy vaše dítko neúmyslně zlomí při sportování kamarádovi nos, odškodnění by měla pojistka pokrýt. Prostudujte si ale, koho přesně a jaké situace pokrývá.

Jaké zvolit limity? Raději vysoké. Zvažte svou situaci, místo, kde bydlíte, případná rizika a volte limit kolem 10 milionů korun. Pojistka odpovědnosti není příliš drahá, jedná se o stovky korun ročně. Vyšší limity ji tolik neprodraží a vy budete mít krytá záda.


A kde pojistka odpovědnosti platí?

V nabídce velkých pojišťoven už najdete celoevropskou pojistku odpovědnosti. Pak se vztahuje nejen na Česko, ale také na problémy způsobené na území Evropské unie, v některých případech dokonce i v celé Evropě. Máte tak pokryté situace, kdy omylem poškodíte obraz při návštěvě vídeňského muzea, nebo zakopnete a rozbijete výlohu na procházce v Lisabonu. Ale pozor, Vindicia přece jen doporučuje cestovní připojištění - respektive zvednout výši limitu na újmu na cizím zdraví. V zahraničí jsou účty za léčbu úplně jiné, než je tomu v Česku. Vážné zranění si může vyžádat miliony a miliony korun. Doporučený limit pro způsobení újmy na cizím zdraví je proto 25 milinů korun. Nepodceňte to. Jedno špatné najetí na ledovou plotnu na sjezdovce vás jinak může stát doživotní finanční závazek.

Každopádně si vždy zjistětě, jaké jsou podmínky - že má kamarád celoevropskou pojistku ještě neznamená, že má tuto působnost i ta vaše.


Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: info@odskodnime.cz


Sdílet článek s přáteli / kolegy: