FB Lékařský posudek o bolestném. Hlavní roli hrají body
Vypnout Preloader

Pokud se vám stane pracovní úraz nebo řešíte úraz po dopravní nehodě, máte nárok na odškodnění. A to se skládá hned z několika částí. První částkou kompenzace, na kterou má poškozený právo, je bolestné. To odškodňuje bezprostřední následky úrazu – tedy vaše nepohodlí, bolest, léčbu typu operace a následné hojení. Jaký dokument je pro toto odškodnění velmi důležitý? Lékařský posudek o bolestném. Pojďme si o něm říci něco více.

Posudek o bolestném – body jsou naprostý základ!

Jak jsme již psali v našich starších blozích, v posudku o bolestném hrají zcela zásadní roli body. Čím je zranění vážnější, tím více body je ohodnoceno. A tím je vyšší i samotné bolestné. Donedávna panoval velmi nespravedlivý rozdíl mezi tím, jak byly hodnoceny úrazy u dopravních nehod a pracovní úrazy. Zatímco hodnota bodu u nehod odrážela výši průměrné mzdy a automaticky rostla, u pracovních úrazů byla pevně stanovena na 250 korun. Nyní se ale podmínky přiblížily – není důvod, aby posudek o bolestném vyzníval výrazně jinak pro oběť bouračky či nehody v zaměstnání, když jsou následky na zdraví podobné! Například pro rok 2024 odráží body výši průměrné mzdy ze 3 čtvrtletí roku 2023.

Posudek o bolestném za pracovní úraz – první kroky se řídí vyhláškou

Přestože jsou nyní pravidla podobná, přece jen najdete rozdíly. „Zatímco u dopravních nehod je pro poškozeného nejvýhodnější, když se posudek o bolestném zpracuje rovnou podle Metodiky Nejvyššího soudu, u pracovních úrazů je postup jiný,“ vysvětluje náš odborník na odškodnění Tomáš Beck. Znalec připraví posudek o bolestném podle vyhlášky 276/2015 Sb. Teprve pokud výsledek vyjde tak, že se navržené odškodnění výrazně liší od toho, které by přisoudila Metodika Nejvyššího soudu, je možné zabojovat o rozdílovou částku.


Lékařský posudek o bolestném – co když s ním nesouhlasím?

Ne vždy dopadne první ohodnocení úrazu podle našich přestav. Co tedy dělat v případě, že lékařský posudek o bolestném podle nás neodráží skutečnou závažnost zranění? „Rozhodně máte možnost se bránit. Můžete nechat vypracovat jiný lékařský posudek o bolestném, který bude postupovat podle výhodnější metodiky, přisoudí vám více bodů a tím i vyšší částku. Zdaleka nejlepší je hned na začátku kontaktovat experty, kteří se v problematice odškodnění vyznají a od začátku celý postup pohlídají tak, aby pro klienta dopadl co nejlépe,“ doporučuje Beck.


Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: info@odskodnime.cz


Sdílet článek s přáteli / kolegy: