FB Když jde zoologická zahrada příkladem | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Víte, co je jednou z největších překážek, které stojí v cestě získání odškodnění za pracovní úraz? Jeden hloupý mýtus. "Obrovské procento zaměstnanců, ale i samotných firem si myslí, že v případě pracovního úrazu vyplácí kompenzaci zaměstnavatel. Protože jde hlavně u těžších úrazů o vysoké částky, firmy se často polekají a procesu odškodňování se brání," říká Tomáš Beck, expert Vindicia na kompenzace.

To je ale naprostý nesmysl!

Všichni zaměstnavatelé mají zákonnou povinnost být pro tyto případy pojištěni.

Odškodnění za pracovní úraz proto vyplácí pojišťovna, nikoliv zaměstnavatel!

Rozšíření tohoto mýtu vede k tomu, že se zaměstnanci bojí ozvat ve strachu, že si neudrží místo, popřípadě kvůli nim firma zbankrotuje. Bohužel ani zaměstnavatelé často vůbec netuší, jak na pracovní úraz reagovat. Ani jejich HR oddělení nemá ponětí o tom, že úraz pokryje jejich povinná pojistka. V důsledku tohoto omylu pak hází zraněným zaměstnancům klacky pod nohy, což je skutečně velice špatná zpráva.

Ale jsou i pozitivní případy, kdy si lidé i firmy nechají poradit. "Velice nás potěšil a povzbudil přístup jedné české zoologické zahrady, která řešila pracovní úraz svého zaměstnance. Na začátku příliš netušili, jak mají reagovat a co dělat. Když jsme se vložili do komunikace a pomohli jim, velice ochotně spolupracovali a dodali všechny potřebné podklady pro to, aby zraněný pracovník získal co nejvyšší možné odškodnění," vzpomíná si Beck, podle kterého je podobný vstřícný přístup bohužel spíše v menšině.

Často tedy stačí jen to, aby byl zaměstnavatel trošku nápomocný a pracovník, který se při výkonu zaměstnání zraní, získá i stovky tisíc korun na odškodnění. Ty mohou zcela změnit jeho životní situaci, o povzbuzení v těžké chvíli nemluvě.


Váháte, zda máte na odškodnění nárok, či zda má cenu o něj bojovat?

Nebojte se nám ozvat, poradíme Vám, co dělat.

Kontakt naleznete ZDE.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: