FB Tři tipy, jak finančně neoplakat úrazy na sjezdovce | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Na sklonku zimy spoustu Čechů stále čeká jejich dovolená na horách. Úrazy lyžařů a snowboardistů bývají těžké, někdy i smrtelné. A hlavně v zahraničí se může jejich odškodnění zkomplikovat. Podle statistik společnosti Vindicia, která se na kompenzace specializuje, se průměrné plnění za úrazy na sjezdovkách pohybuje okolo 670 tisíc korun. Na co se tedy připravit už před cestou, na co si dát pozor bezprostředně po úraze a čeho se zcela vyvarovat? Vindicia shrnula tři zásadní tipy.

1. Pojistěte se a připojistěte se

Pokud vyrážíte na hory, rozhodně si sjednejte pojištění. V Česku by mělo jít o životní, při cestách do zahraničí pak i o cestovní. Limity nastavte vysoko, úrazy při zimních sportech mohou být velmi vážné, často postihují hlavu či páteř. Ideální plnění je okolo 25 milionů korun. „Pozor, zdaleka ne všechny pojišťovny mají vysokohorskou turistiku, ale i rekreační sporty jako lyžování či snowboard pokryty základním cestovním pojištěním. Leckde je třeba se speciálně připojistit a ujistit se, že se pojistka vztahuje na sport, který zamýšlíte dělat. A je rozdíl i mezi tím, zda plánujete zdolávat sjezdovky, či volný terén,“ upozorňuje Tomáš Beck, expert na odškodnění z Vindicia. Pokud máte pojistku jen na lyžování na sjezdovce, ale zraníte se ve volném terénu, pojišťovna oko pravděpodobně nepřimhouří.

2. Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte

Šok, vysoká nadmořský výška, zranění – to není dobrá kombinace pro racionální rozhodování. A protistrana na to leckdy hřeší. Když se přidá jazyková bariéra, může být na problémy zaděláno. Nikdy nepodepisujte nic, čemu dokonale nerozumíte. Ani když jde o dokumenty, které vám nabídne Horské služba či policie. Nebyli byste první Čech, kterého v cizině zranil na sjezdovce neopatrný domácí lyžař, ale kvůli podepsaným lejstrům se z poškozeného stal oficiální viník, který se k odpovědnosti za střet přiznal.

3. Jedou děti na lyžařský kurz? Zkontrolujte pojistku školy

Oblíbeným lyžákům stále ještě neodzvonilo. Co když ale dítě na sjezdovce přecení své síly a pod dohledem instruktorů se zraní? „Rodiče mají právo očekávat, že se jim potomek ze školní akce vrátí živý a zdravý. Školy jsou pro tyto případy pojištěné. Problém je ale v tom, že na velice nízkou částku, nezřídka jen na desítky tisíc korun. Vážnější úrazy si přitom vyžádají statisícové, někdy i milionové odškodnění. Doporučujeme proto, aby se rodiče přesvědčili, jak to s pojistkou školy je. Pokud by se cokoliv stalo a škola neměla dostatečné pojištění, museli by částku vymáhat po zřizovateli, což by proces odškodnění protáhlo,“ uvádí Beck z Vindicia.


Spadli jste vy nebo vaši blízcí na lyžích a zranili jste se? Srazil vás někdo na snowboardu? Zavinili jste srážku vy a vaše pojišťovna se nestaví pozitivně k vyplacení odškodnění pro zraněného, ačkoliv jste si připlatili za pojištění na odpovědnost? Váháte, zda máte na odškodnění nárok, či zda má cenu o něj bojovat?

Nebojte se nám ozvat, poradíme Vám, co dělat.

Kontakt naleznete ZDE.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: