FB Strojírenství jako jeden z rizikových oborů, firmy by si měly pohlídat certifikaci | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Podle Státního úřadu inspekce práce patří mezi nejvíce rizikové obory z pohledu pracovních úrazů strojírenství. Roli ve vzniku zranění hrají třeba špatné postupy, nedostatečně vycvičení nováčci či nepoužívání povinných ochranných pomůcek.

Existují ale i faktory, které by firmy jen tak neočekávaly, popřípadě by neodhadly, že se mohou týkat odškodňování.


Na certifikakci záleží

Na české firmy tvrdě dopadla jak epidemie covid-19, tak i ruská agrese proti Ukrajině. Řada společností pak potřebuje ušetřit a výrazně opatrněji zvažuje každou investici. Nákup kvalitního a značkového stroje se však nezřídka pohybuje ve statisících až milionech korun. Není proto překvapivé, že velmi lákavě mohou na firmy působit nabídky na internetu, které avizují výrazně levnější stroje bez potřebných certifikací. Ovšem pozor, je to obrovská past. Podobné stroje totiž pochází mimo Evropu, a tedy ze zemí, kde se na bezpečnost a práva zaměstnanců vztahují jiná, výrazně jiná pravidla. Zato stroje používané v Česku musí splňovat všechny potřebné testy, požadavky a mít potřebnou certifikaci. Jestliže by došlo k tomu, že firma vědomě nakoupí stroj, který by zde vůbec neměla uvádět do provozu a pracovník se na ní zraní, pak mohou být finanční následky pro zaměstnavatele velmi vážné.

„Jestliže si je navíc firma vědoma toho, že si koupila stroj, který nevyhovoval požadavkům pro bezpečnost práce, mohou nastat potíže s odškodněním. Pro tyto případy je každý zaměstnavatel v Česku ze zákona pojištěn, kompenzaci tak zraněný pracovník získá, o své peníze se bát nemusí. Pojišťovna ale následně může na základě zanedbání předpisů chtít uhradit částku po firmě,“ upozorňuje Tomáš Beck, expert na odškodnění pracovních úrazů z Vindicia. Průměrné odškodnění pracovního úrazu přesáhlo v roce 2022 podle statistik firmy 800 tisíc korun.

Platí, že poraněný zaměstnanec odškodnění získá, ovšem firmě se takový lehkovážný postup nemusí vyplatit.


Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: info@odskodnime.cz


Sdílet článek s přáteli / kolegy: