FB Pojistka na blbost - kdy vás nepodrží?
Vypnout Preloader

Uzavřeli jste pojistku odpovědnosti, rázem se vám ulevilo a máte pocit, že máte plně krytá záda? Pozor, jsou tu některé výjimky, které byste nečekali. Třeba taková návštěva tchýně!

Navštívila vás tchyně, ale zakopla o prodlužovačku a poničila televizi? Pokud jste si oddechli s tím, že máte pojištěnou domácnost, takže dostanete vše proplaceno, mýlíte se hned dvakrát.

V minulé kapitole jsme uváděli, že se pojistka vztahuje na celou domácnost a její členy. Ovšem pozor! Pojistka se totiž nevztahuje na vaše vzdálenější příbuzné! Pokud vám tedy strýček na návštěvě vylije kávu do počítače, nic nedostanete. I tohle si v podmínkách pojistky prostudujte.

A problém bývá i se samotnými spotřebiči- velmi často je jejich poškození buď úplně ve výlukách, nebo je zde velmi sníženo maximální plnění. Nepočítejte tedy s tím, že vám pojistka nahrad zničenou pračku v plné výši.


Když už jsme u jedné domácnosti, pohlídejte si, jaká pravidla platí pro případy, že má u vás dítě trvalé bydliště, reálně ale bydlí jinde - například na koleji. Tehdy se vyplatí zapátrat u vaší konkrétní pojišťovny, zda se pojistka na potomka vztahuje, nebo si má pořídit svou vlastní. Jinak budete muset složitě dokazovat, že se třeba dítě pravidelně vrací, tráví doma víkendy, prostě že má své bydliště stále u vás.

Trošku složitější je situace pro ty, kteří nebydlí v rodinném domě. Samostatná nemovitost má svá specifika, například je dobré pojistit si i pády stromů či další podobné kalamity, a to s tím, že si dáte pozor na různé obezličky jako působení vyšší moci a podobně. To vytopit sousedy je daleko snazší. Pojistky jsou v tomto ohledu trochu pozadu, často se snaží mít na škodu nižší limity. Vy si je ale můžete nastavit! Obecná poučka praví, že co patro pod vámi, to 500 tisíc korun. Jsou pod vámi 3 patra? Pak v poškození cizí domácnosti počítejte s 1,5 milionu. Ovšem vždy záleží na situaci, pokud se jedná o luxusnější nemovitost, kdy jsou byty vybaveny drahým nábytkem, rozhodně je na místě zvážit vyšší limity.

Pohlídejte si i podmínky pro plnění. Řada pojišťoven podmiňuje vyplacení pojistky tím, že se člověk bezprostředně po problému zachová určitým způsobem. Například má povinnost do určité doby kontaktovat policii. I tyto podmínky si prostudujte předem, ať nejste zaskočeni.

A samostatnou kapitolou je už zmíněná pojistka odpovědnosti, která by měla pokrýt třeba zranění na sjezdovce v zahraničí - zde se rozhodně připojistěte na výrazně vyšší částku. Domácích 10 milionů nemusí stačit, raději zvolte cestovní pojištění ve výši 25 milionů a výše na újmu způsobenou druhé osobě.


Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: info@odskodnime.cz


Sdílet článek s přáteli / kolegy: