FB Kompenzace za úraz ve škole - pozor na špatně nastavené limity! | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Ve školách, univerzitách i školkách se ročně zraní tisíce dětí, až třetina při tělesné výchově. Každé čtvrté si zraní hlavu. Zraněné děti mají právo na odškodnění, které zahrnuje i náklady spojené s léčením. V minulém blogu jsme probrali obecnou problematiku úrazů dětí ve školách. V novém článku se zaměříme na jeden velký nešvar, který může cestu za spravedlivým odškodněním zkomplikovat. Školy totiž nemají dodatečné pojištění.

Prověřte, zda je škola pojištěná a na kolik

V Česku je problém, že škola sice má být pojištěná, ovšem už se neřeší ani částka, ani to, že pojišťovna může škole smlouvu vypovědět. To v praxi znamená, že pokud se zraní učitel, vše se řídí podle pravidel pro pracovní úrazy, kdy je škola pojištěná u Kooperativy a vše proběhne v pořádku.Pokud se ale zraní dítě, je situace odlišná. „Školy bývají pojištěné na velmi nízké částky, třeba i jen na jednotky tisíc. To ale vůbec nemusí pokrýt ani tak běžné úrazy, jako jsou zlomená noha či otřes mozku. Navíc pojišťovny mohou smlouvu vypovědět,“ varuje Tomáš Beck ze společnosti Vindicia. Je tedy důležité zajímat se o pojištění ještě dřív, než se cokoliv stane.

Problém ilustruje příběh dívenky z Ústeckého kraje, která se zranila během tělesné výchovy. „Šlo o vážný úraz, který dívce zničil sen o kariéře sportovkyně. Ačkoliv musela být dívka i s matkou dlouho doma, škola tvrdila, že limit na celkové odškodnění je maximálně 10 tisíc korun, což je samozřejmě nepřiměřeně málo. Jen za bolestné dívka získala 40 tisíc, a to by zdaleka neměla být konečná částka,“ popisuje Beck.

Podle jeho slov nesmí dítě doplatit na to, že vedení školy nemyslelo na zadní vrátka a nesjednalo si vyšší pojistku. „Školy často poukazují na už zmíněné nízké limity. To ale rodiče nemusí zajímat – v zájmu svého dítěte by se měli obrátit na zřizovatele a chtít peníze po něm. Určitě není třeba nechat se zastrašit ani uchlácholit. Mohou pro své dítě získat vysoké částky, které alespoň částečně vynahradí omezení, se kterými se kvůli úrazu bude syn či dcera potýkat,“ myslí si Beck.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: