FB Děti a lyžáky - pohlídejte školní pojistku a uzavřete vlastní | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Pololetní vysvědčení znamená kromě známek i příjemnou povinnost: spousta tříd se chystá na hory absolvovat populární lyžáky.

Jenže co dělat ve chvíli, kdy se dítě na podobné akci zraní? Pády na sjezdovkách mohou vyústit ve velmi závažné následky, stejně tak mohou být až fatální třeba vodácké pobyty, výpravy na kolech či do bazénu. Jak tedy k problému přistoupit, aby byla rodina pro případ podobné nehody finančně kryta?

Základ je v prevenci

"Setkáváme se s tím, že mnoho škol není pro úrazy ve třídách a na chodbách vůbec pojištěno. A jestliže ano, pak jen na symbolické částky, často v řádech desítek tisíc korun. Přitom jestliže dítě spadne třeba na schodech, zraní se při tělocviku nebo při práci v laboratoři, má nárok na odškodnění. A jen zlomená ruka či noha přijdou i na stovky tisíc korun," uvádí Tomáš Beck z Vindicia. I zde totiž mají děti nárok na bolestné, kompenzaci psychické újmy a ztížení společenského uplatnění. Vážný úraz navíc může změnit běh celé rodiny, která se musí zapojit do ošetřování a tím vypadne příjem jednoho z rodičů. I to se odškodňuje. Jestliže tedy pojistka částku nepokryje, je třeba ji požadovat po zřizovateli. Odškodnění se zde řídí pravidly pro pracovní úrazy.

Ještě jiná je situace právě v případě, že se děti vydávají na sportovní akci. Pro tento účel se škola musí ještě speciálně pojistit. Zde se pak jedná o plnění do výše sjednaných limitů, řídí se tedy pravidly klasického komerčního pojištění. I ty bohužel školy ve snaze ušetřit nastavují nízko.

"My doporučujeme jít cestou prevence. V prvé řadě by si měli rodiče proaktivně zjistit, jak to s pojistkou jejich školy je, zda je uzavřena a do jaké výše. Jestliže se škola chystá na sportovní pobyt, je třeba se zeptat znova. A úplně nejlepší je uzavřít dětem vlastní pojistku s vysokými limity, která v případě potíží potomka pomůže zajistit," radí Beck.


Úraz? Zaznamenat!

Klíčový je i správný postup. Každý úraz ve škole musí být zaznamenaná v Knize úrazů, podrobnosti o něm by měla obsahovat lékařská dokumentace. Rodiče se o ni opřou ve chvíli, kdy budou dokazovat souvislost potíží s úrazem vzniklým ve škole. A při plnění soukromé pojistky pozor na dodržení všech podmínek! Pojišťovny například požadují, aby událost potvrdila místní autorita, ať jde o policii či horskou službu.

Přejeme dětem parádní lyžovačku bez úrazů!


Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: info@odskodnime.cz


Sdílet článek s přáteli / kolegy: