FB Bezpečnostní pásy vám zachrání nejen zdraví, ale i odškodnění po nehodě
Vypnout Preloader

Bezpečnostní pásy jsou jedním z nejdůležitějších prvků v každém vozidle. Jejich používání není jen zákonem vyžadováno, ale představuje také klíčový faktor při minimalizaci rizika vážných zranění a úmrtí v případě dopravní nehody. Zodpovědný řidič se bez toho, aniž by byl každý pasažér připoutaný a děti bezpečně v sedačce, vůbec nerozjede. My ve Vindicia upozorňujeme na to, že nepoužití povinných pásů může mít vliv nejen na bezpečnost, ale i na výši odškodnění v případě nehody.

Prvním a nejdůležitějším důvodem používání bezpečnostních pásů je samozřejmě ochrana života. Statistiky jednoznačně ukazují, že lidé, kteří jsou při dopravní nehodě poutáni bezpečnostními pásy, mají mnohem vyšší šanci přežít než ti, kteří je nepoužívají. Pásy zabraňují pasivním pohybům pasažérů při nárazu, čímž minimalizují riziko vážných zranění hlavy, hrudníku a dalších vitálních orgánů. Nejde zdaleka jen o vlastní ochranu – pokud je třeba prudce brzdit či dokonce dojde k nárazu, lidské tělo se nekontrolovatelně vydává dopředu. Není výjimkou, že nepřipoutaný spolujezdec vystřelí jako projektil a vážně zranění řidiče i dalšího cestujícího, kteří přitom pásy zodpovědně použili.

Odškodnění po nehodě – bez pásů to bude těžké

Dalším důležitým aspektem je ochrana před finančními dopady nehody. Vindicia varuje, že použití bezpečnostních pásů může hrát rozhodující roli v procesu určování viny a následně i v odškodnění po dopravní nehodě. Soudy a pojišťovny obvykle zohledňují skutečnost, že nepoužití pásů může zvýšit závažnost zranění a náklady spojené s léčbou a rehabilitací. To může mít vliv na výši přiznaného odškodnění, ať už jde o úhradu lékařských nákladů, ztrátu příjmu nebo kompenzaci za bolest a utrpení. Jestliže se měl člověk připoutat, ale tuto povinnost opomenul, může se rozhodnout o tom, že šel svému zranění výrazně vstříc – a především, že by v případě, že by se připoutal, vlastně vůbec nebylo tak vážné. Nebo by dokonce vůbec nevzniklo! I proto se pak odškodnění po dopravní nehodě může minimálně silně krátit.

Používání pásů je velmi osvědčená prevence. Proto mělo být automatickým reflexem každého řidiče a pasažéra při každičké jízdě, bez ohledu na vzdálenost či rychlost. Vážná nehoda se vám může stát i při posouvání na parkovišti. A je zde i další faktor – bez pásů vám může velmi vážně ublížit vystřelený airbag.


Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: info@odskodnime.cz


Sdílet článek s přáteli / kolegy: