FB Karambol v zaměstnání – co dělat hned od první chvíle, abyste získali odškodnění pracovního úrazu
Vypnout Preloader

Při výkonu zaměstnání se každým rokem zraní více než 40 tisíc osob – a to jde podle Českého statistického úřadu o úrazy, které si vyžádají pracovní neschopnost delší než tři dny. V případě pracovního úrazu vzniká nárok na odškodnění. Abyste na spravedlivou kompenzaci dosáhli, je třeba udělat několik kroků hned na začátku.

Jakmile vznikne úraz…

Pokud to jen trošku jde, vezměte do ruky mobilní telefon a vše si vyfoťte či natočte. Měli byste zaznamenat přesné místo, svá zranění, a především to, že jste nosili povinné bezpečnostní pomůcky. Na jejich absenci se pak točí nepoctivci, kteří se snaží odškodnění odepřít.

Zaznamenejte svědectví

Jestliže to situace dovolí, natočte i svědectví svých kolegů, kteří jasně řeknou, jak se nehoda stala.

Trvejte na zápisu o úrazu

Firmy mají povinnost pracovní úraz zaznamenat. Musí být proveden se všemi náležitostmi, obsahovat datum, přesný čas, místo, identifikaci zaměstnance a podobně. Zkontrolujte, že odpovídá tomu, jak se úraz stal, protože je to důležitý dokument, od kterého se odškodnění odvíjí.

Opatrně, mohou přijít špinavé triky

Nikdy, ale opravdu nikdy nepodepisujte žádný dokument ve stresu a v nouzi! Některé nepoctivé firmy dávají po úraze zaměstnancům podepsat prázdný papír a pak do něj doplní lži o tom, jak se nehoda stala a že na ní nese vinu jen pracovník. Dalším trikem je až dodatečné přijetí bezpečnostních směrnic a následné tvrzení, že je zaměstnanec porušil a za úraz si může sám – při nehodě ale podobná směrnice vůbec neexistovala.

Pozor!

Firmy samy často netuší, jak postupovat, co si vyžádat, co udělat, jak s pojišťovnou komunikovat. Vy, popřípadě váš partner a expert na odškodnění tak budete pravděpodobně muset převzít iniciativu.

A roli hraje třeba i to, v jaké fázi který dokument pojišťovně předáte. Pokud to uděláte chybně (odevzdaná lékařská zpráva hovoří o podezření na natažený sval a až následné vyšetření ukáže zlomenou kost), bude to mít vliv na odškodnění, protože pojišťovna se bude klonit k první verzi.

Kalkulačky a tabulky na pracovní úraz? Na jejich existenci zapomeňte, protože nedává smysl. Následky každého úrazu se řeší individuálně. Liší se totiž jak okolnosti vzniku nehody, tak i její dopady na život člověka, ba dokonce i jeho věk. Jinak se bude počítat kompenzace pro těžce zraněného třicetiletého muže, který mimo práci zbožňuje sport a jinak pro starší dámu, která preferuje klidné posedávání po kavárnách, což může dělat i po úraze.

Nejste si jisti, co dělat? Pak kontaktujte odborníky, kteří vám rádi a nezávazně poradí. Čím dříve totiž svůj případ předáte do rukou expertů, tím spíše vše pohlídají a spravedlivé odškodnění vymohou.


Nenechte se tedy zmást a usilujte o to, na co máte nárok. A nezapomínejte, že odškodnění neplatí váš zaměstnavatel, ale jeho pojišťovna.

Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: info@odskodnime.cz


Sdílet článek s přáteli / kolegy: