FB Přečtete si příbalový leták u léků, některá medikace má vliv na bezpečnost i odškodnění
Vypnout Preloader

Některé druhy medikace mohou mít výrazný vliv na chování za volantem, například snižují pozornost. Jedná se přitom i o ty léky, které Češi běžně používají, například antihistaminika, která tlumí alergie. Velmi nebezpečná pak umí být kombinace léků s alkoholem. Podle společnosti Vindicia, která se zaměřuje na kompenzace po dopravních nehodách, může mít přítomnost léků v krvi vliv i na odškodnění.

Zatímco u alkoholu a drog je destruktivní vliv na bezpečnost na silnicích jasný, existuje celá řada běžně užívaných léků, které situaci také zhorší. „Skupina je překvapivě pestrá a široká. Jedná se hlavně o hypnotika, antihistaminika, sedativa a další. Lidé je užívají, když potřebují tlumit bolest, dostat pod kontrolu deprese či zkrotit alergii. Často je vůbec nenapadne prostudovat příbalový leták, kde jsou uvedeny i vedlejší či nežádoucí účinky,“ říká náš expert Tomáš Beck.

Medikace může mít hned několik účinků nepříznivých pro řízení: nežádoucí jsou nevolnosti, závratě, zvlášť nebezpečné je pak utlumení pozornosti a výrazné prodloužení reakčních časů.

Informoval příbalový leták? Máte problém

Reakce organismu na novou medikaci dokáže být nepředvídatelná. Je proto zásadní si přečíst příbalový leták a nastudovat si, jaké vedlejší účinky může látka mít. Jestliže řídíte, je dobré premiérově předepsané léky konzultovat s doktory, a to právě s ohledem na to, že často sedíte za volantem. Jestliže bouráte, ukáže se, že užíváte lék, kde je v příbalovém letáku explicitně uvedeno, že má vliv na pozornost a není vhodné ho požít před řízením, je to komplikace.

Podle Becka je důležité i to, jak přesně se nehoda stala. „Z naší zkušenosti se zkoumá, zda bouračku ovlivnila skutečnost, že měl jeden z řidičů léky utlumenou pozornost. Zjišťuje se, zda by za jiných okolností mohl nehodě zabránit, takže by byly škody menší, případně žádné. Jestliže se podaří roli léků prokázat, je odškodnění přinejmenším kráceno, někdy o něj řidič přijde úplně.“


Léky a alkohol jsou úplné tabu

Řízení pod vlivem omamných látek zákon explicitně zakazuje. Pro ty, kteří přesto riskují své i cizí zdraví, je důležité vědět, že alkohol se s celou řadou léků nesnáší úplně dobře. V pozdním jaru, kdy na sliznice útočí celá řada alergenů, je aktuální upozornění na kombinaci antihistaminik, která tyto nepříznivé účinky tlumí. „Zároveň ale tyto medikamenty, stejně jako například některá antidepresiva, zesilují působení alkoholu,“ varuje Vindicia. Vytvořený mix medikamentů a alkoholu může být na silnici velmi nebezpečný a samozřejmě se pak podepsat i na odškodnění.


Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: info@odskodnime.cz


Sdílet článek s přáteli / kolegy: