FB Jak lze přijít o odškodnění pracovního úrazu? Roli hraje i podraz firmy
Vypnout Preloader

Přestože máte právo na odškodnění, i v případě pracovních úrazů existuje řada situací, kdy o tento nárok přijdete. A většinou vlastní vinou či nedůsledností. Co vás tedy může o odškodnění připravit?

Porušení pracovních podmínek

Noste všechny povinné ochranné pomůcky (helmy, rukavice i brýle), zároveň se držte instrukcí a interních směrnic. Pokud máte jako zaměstnanec zákaz chodit do určité části firmy, přesto se tam vydáte a zraníte se, bude váš nárok na odškodnění přinejmenším silně ohrožený, dost možná nedostanete nic.

Alkohol a drogy

Když se zraníte pod vlivem návykových látek, s odškodněním pravděpodobně ostrouháte, nebo bude velice silně kráceno.

Práce načerno

Některým lidem připadá hezká myšlenka, že dostanou sociální dávky, zatímco reálně pracují, jen je jim odměna vyplácena takzvaně na ruku. Jenže jde o krátkozraké řešení, jehož nevýhody se ukážou přesně v takových případech, jako je vážný pracovní úraz. Člověk může čelit velmi závažným následkům, reálně by měl nárok na mnohamilionové odškodnění, díky kterému by si mohl třeba přebudovat byt na bezbariérový. Oficiálně ale žádný zaměstnavatel neexistuje – a tedy ani jeho pojišťovna, která by odškodnění vyplatila.

• Nevědomost

Nejde jen o vyplacení odškodnění. „Setkáváme s tím, že řada lidí vůbec netuší, na jakém principu jsou u firmy zaměstnáni. Sami věří, že mají nějakou dohodu a vůbec se netrápí zjišťováním, zda za ně firma odvádí povinné odvody. A v případě zranění jsou šokováni, když zjistí, že roky neplatí zdravotní a sociální pojištění. Takže nejenže budou i za základní ošetření v nemocnici platit, ale ještě mají ohromný dluh,“ uvádí Tomáš Beck. Radí, aby lidé byli proaktivní a sami se přesvědčili, že mají vše v pořádku.


Firma nehraje fér

Bohužel se někdy stane, že firma nejenže není u odškodňování nápomocná, ale ještě mu stojí v cestě. Někdy s mylnou vírou v to, že odškodnění platí sama z vlastní kapsy (reálně platí pojišťovna), nebo i ze zlomyslnosti. Co je častý trik? Že firma až po úraze přepíše interní směrnice – a pak například tvrdí, že v místě, kde k úrazu došlo, neměl poškozený co dělat. I to jde ale řešit a úpravu interních pravidel odhalit. Mega faulem pak je, když firma není pojištěna vůbec, ačkoliv je to její zákonná povinnost. Zaměstnanec sice právo na odškodnění má, v praxi ale tratí on. Někdy to bohužel dopadá tak, že zatímco zraněný pracovník nezíská nic, nepoctivý zaměstnavatel si založí novou firmu a jede dál. Lidé by se proto měli zajímat o to, zda je společnost, o kterou se zajímají, skutečně pojištěna.

Ani to, že jdete zranění přece jen trochu naproti, ale podle společnosti Vindicia neznamená, že o odškodnění přijdete úplně. Existuje možnost odškodnění krátit. Výsledná částka tak odráží vážnost následků úrazu, ale i to, že nehoda vznikla částečným zaviněním ze strany zaměstnance. I proto se o odškodnění vyplatí bojovat i v případě, že jste například nenosili helmu.


Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: info@odskodnime.cz¨¨


Sdílet článek s přáteli / kolegy: