FB Úraz na táboře? Šest tipů, jak získat odškodnění | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Navazujeme na náš blog o odškodnění úrazů, ke kterým došlo na letních táborech. Vindicia a její odborník na kompenzaci po úraze Tomáš Beck pro vás připravili šest tipů, jak na odškodnění dosáhnout.


6 kroků, pro získání odškodnění po úraze na táboře

1) Před odjezdem si s dětmi promluvte

Není třeba potomky před cestou na výpravu jakkoliv strašit. Domluvte se však, že kdyby se stalo cokoliv nečekaného, nebo se objevil zdravotní problém, dají vám automaticky vědět. I po telefonu můžete vyhodnotit, zda se při pádu jednalo jen o odřené koleno, nebo o závažnější úraz, který by mohl mít následky. Dítě by se nemělo stydět jakoukoliv nehodu přiznat vedoucímu.

2) Trvejte na dokumentaci úrazu

O vážnějších karambolech, které si vyžádají větší vyšetření, by vás měl tábor samozřejmě bez prodlení informovat. Trvejte na tom, aby bylo oficiálně zdokumentováno, že se úraz stal právě na táboře a v souvislosti s jeho činností.

3) Schovávejte si veškeré zprávy

Mějte u sebe veškeré dokumenty, které vystaví lékaři, a trvejte na tom, aby doktoři uvedli, že se úraz skutečně stal během tábora. Zároveň si založte dokumenty o tom, že tábor proběhl, vy jste ho zaplatili a dítě na něm reálně bylo.

4) Zajistěte si svědky

Může se stát, že úraz nebude zaznamenán a přijat organizátory tábora - potom může pomoci výpověď svědků. V tomto případě může být vyslechnut i nezletilý, který byl přítomen úrazu nebo případně kuchařka, vychovatel atd. Zásadní je, aby nešlo jen o tvrzení poškozeného a jeho rodičů proti tvrzení pořadatelů, že se nic nestalo.

5) Informujte se o pojištění

Před odjezdem dítěte na tábor je také dobré se případně informovat o pojištění – zásadní je to hlavně u zahraničních táborů, kde se řeší primárně cestovní pojištění, a to ze strany organizátora tábora. Tomáš Beck nicméně doporučuje, aby se rodiče o pojištění informovali i u tuzemských táborů. Minimálně tak získají obrázek o zodpovědnosti organizátorů tábora - pořádné pojištění již svědčí o zodpovědnosti a případně i lepší kvalitě tábora.

6) Kontaktujte odborníky

Pokud se člověk pokouší domoci odškodnění sám za sebe, zpravidla získá sotva třetinu částky, na kterou má nárok. Vyplatí se proto kontaktovat experty, kteří přinejmenším odhadnou, jakou šanci na zisk odškodnění lidé mají a pomohou s postupem.


Sdílet článek s přáteli / kolegy: