FB Kompenzace za pracovní úraz krok za krokem
Vypnout Preloader

Když se stane pracovní úraz, většinou následuje obrovský šok a snaha ho řešit. Ve zmatku a bolesti je to poslední, co má zraněný na mysli, starost o nějaké odškodnění pracovního úrazu. Přesto se ale vyplatí vědět, jaké jsou základní postupy. Mohou se objevit ve chvíli, kdy je budete potřebovat a pomohou vám získat spravedlivkou kompenzaci. A nezpomínejte, že nárok máte i v situaci, kdy se úraz stane na home office. Nejeden podobný případ jsme ve Vindicia úspěšně vyřešili ;)

Krok za krokem – co dělat po pracovním úrazu?

• Pohlídejte si zápis o úraze

Pro odškodnění je velmi důležité, aby existoval správný a detailní záznam o úrazu a okolnostech jeho vzniku. Zápis musí obsahovat: identifikační údaje zaměstnance, datum, přesný čas úrazu, svědci úrazu, popis skutkového děje. Právě tento dokument bude pro odškodňování velmi důležitý!

• Zajistěte si svědky

Pokud to jen trošku půjde, hned po úraze si zajistěte svědectví kolegů či jiných přítomných. Zaznamenejte je třeba na mobilní telefon + vyfoťte jak místo, kde úraz vznikl, tak i svá zranění. Je dobré vyfotit ochranné pomůcky, které byly použity, pokud to zdravotní stav dovolí (rukavice, boty, brýle apod). Je to obrana vůči častému tvrzení firem, že je zraněný zaměstnanec nepoužil.

Schovejte si lékařské dokumenty

„Trvejte na tom, aby lékařská zpráva obsahovala informaci o pracovním úraze, okolnosti vzniku úrazu pak chtějte uvádět i do další dokumentace. Veškeré zprávy, dokumenty i předpisy si uschovejte, máte nárok třeba i na proplácení zdravotních a rehabilitačních pomůcek,“ uvádí náš expert Tomáš Beck.


• Kontaktujte experty, a to co nejdříve

Získat odškodnění není tak snadné – lidé netuší, na co vše mají právo. „Dokumenty je navíc vhodné předkládat v určité fázi a v přesném znění – jakmile obsahují nepřesnosti, má to okamžitě vliv na výši kompenzace. Máme zkušenost, že pokud se lidé o odškodnění snaží sami, získají jen asi třetinu toho, na co by měli nárok,“ poznamenává Beck. Proto je vhodné obrátit se na experty co nejdříve, dokážou poradit, jak nejlépe postupovat a zabránit chybám, které by vás zbytečně stály peníze.

Navíc: pokud se lidé pokouší řešit odškodnění po vlastní ose, případ trochu „rozvrtají“ a předají ho odborníkům až později, je to bohužel celkem komplikace. Experti sice odškodnění vymohou, ale už musí napravovat napáchané chyby. Vyplatí se kontaktovat experty co nejdříve, aby případ řešili od začátku. Záleží totiž třeba i na pořadí, ve kterém se jednotlivé kroky dokončí a na tom, v které fázi se předloží určité lékařské zprávy. To si laik ohlídá jen těžko.


Další tipy pro odškodnění najdete na našem blogu :-)


Chcete bezplatnou radu? Kontaktujte nás!

Naši odborníci vám nezávazně poradí.

Vindicia

www.odskodnime.cz

Telefon: +420 605 921 823

Mail: info@odskodnime.cz


Sdílet článek s přáteli / kolegy: